EPCG: Takse na brojilo svim korisnicima u julu

Bez autora
Aug 02 2012

Taksa na električno brojilo u iznosu od jednog eura biće obračunata svim korisnicima za mjesec jul, a nakon dostavljene dokumentacije biće objavljena korekcija za vlasnike primarnih stambenih objekata i korisnike prava iz socijalne zaštite, koji mogu ostvariti pravo na oslobađanje. Taksa će biti obračunata svim korisnicima, imajući u vidu da se pravo na oslobođenje može ostvariti na osnovu dostavljenje dokumentacije. Nakon toga će se, za one koji dostave potrebnu dokumentaciju, obaviti korekcija više plaćene takse umanjenjem računa kroz naredni obračunski period. Za jul Elektroprivreda za naredne obračunske periode će realizovati oslobođenje, odnosno povraćaj više plaćene takse.

EPCG: Takse na brojilo svim korisnicima u juluTaksa na električno brojilo u iznosu od jednog eura biće obračunata svim korisnicima za mjesec jul, a nakon dostavljene dokumentacije biće objavljena korekcija za vlasnike primarnih stambenih objekata i korisnike prava iz socijalne zaštite, koji mogu ostvariti pravo na oslobađanje.

Taksa će biti obračunata svim korisnicima, imajući u vidu da se pravo na oslobođenje može ostvariti na osnovu dostavljenje dokumentacije, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

- Nakon toga će se, za one koji dostave potrebnu dokumentaciju, obaviti korekcija više plaćene takse umanjenjem računa kroz naredni obračunski period, dodali su iz Ministarstva, precizirajući da će za jul Elektroprivreda za naredne obračunske periode realizovati oslobođenje, odnosno povraćaj više plaćene takse.

Uredba o načinu ostvarivanja prava na oslobođenje od plaćanja takse na tarifno brojilo usvojena je na posljednjoj sjednici Vlade, a važiće za vlasnike primarnih stambenih objekata i korisnike prava iz socijalne zaštite.

Vlasnici primarnih stambenih objekata, kako je objašnjeno iz Ministarstva, ostvaruju pravo na oslobođenje od takse samo podnošenjem izjave o svojini na primarnom stambenom objektu, a shodno rješenju sadržanom u predmetnoj uredbi, primarnim stambenim objektom smatra se objekat u kojem stanuje vlasnik koji ima prebivalište u mjestu u kojem se nalazi taj stambeni objekat, odnosno stan.

Uredba, osim za vlasnike primarnih stambenih objekata, definiše i oslobođenje od plaćanja takse na tarifno brojilo za korisnike prava iz socijalne zaštite.

- To pravo se ostvaruje na osnovu podataka o korisnicima prava iz socijalne zaštite koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavlja snabdjevaču električnom energijom, naveli su iz Ministarstva, ističući da se odgovarajući dokazi potrebni za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja takse za korisnike socijalne zaštite dostavljaju u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu uredbe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik